Akoestische panelen met fotoprint, wat is er mogelijk?

by | Sep 13, 2023 | Artikelen | 0 comments

Gebruik van akoestische panelen met fotoprint blijft relevant

Wat is een akoestisch paneel met fotoprint?

Een akoestisch fotopaneel is een veelgebruikte oplossing om nagalm in een ruimte te verminderen. Door goed na te denken over de gebruikte beeldtechniek blijven deze akoestische panelen een functioneel en esthetische oplossing voor veel van onze projecten. Door het gebruik van hoogwaardige materialen in meerdere lagen en de juiste dikte, kunnen wij de meest lastige echo’s absorberen en een ruimte in balans brengen.

Sinds eind jaren 90 zijn er veel panelen met fotoprints toegepast als oplossing voor bestaande ruimten. Het laatste decennium komen er steeds meer prijsvechters op de markt. Het is dus niet gek dat opdrachtgevers een akoestisch fotopaneel associëren met een goedkoop uitziende oplossing. In deze blog nemen we je mee door een aantal technieken om hoogwaardige fotopanelen te bouwen, hiermee hopen wij deze ‘mythe’ van het lelijke fotopaneel eens en altijd te ontkrachten.

Gebruik van materialen

Akoestische panelen komen in veel varianten. De meeste bestaan uit een frame waar een fotoprint in wordt gespannen. Als vulling is er achter de fotoprint een plaat goedkope minerale wol of steenwol aangebracht. Op foto’s van een website lijkt er niks mis met deze panelen, maar in het echt valt de kwaliteit en afwerking misschien tegen. En wanneer het verkeerde doek is gebruikt zal de akoestiek ook niet verbeteren. En dat is zonde!

Een kwaliteitspaneel voelt aan als een continu en stevig ‘kussen’ waar geen naden in lijken te zitten. Om je een idee te geven, het fotopaneel Cyrus bestaat uit vier verschillende lagen die zorgen voor uniek hoogwaardige afwerking waar onze klanten om vragen. Door het uitvullen van het paneel, het gebruik van hoge densiteit isolatiemateriaal (absorptie genoemd bij akoestiek) en het wegwerken van de naden kan dezelfde look en feel worden behaald die je van een bankstel of gestoffeerde stoel mag verwachten. Maar dan een stuk groter!

Tekening waarin de opbouw van een akoestisch fotopaneel is weergegeven

Fotorealistische prints

Met fotorealistische prints op akoestische fotopanelen kun je een foto die je zelf hebt gemaakt, of hebt gekocht op een website als Shutterstock ingelijst op je wand hangen. Vaak zien we prachtige natuurfoto’s, inspirerende stadsgezichten of een portret van de familie. De fotorealistische prints zorgen voor een visueel aantrekkelijke aanvulling op de geluidsabsorberende eigenschappen van de panelen. Waardoor je niet alleen geniet van een verbeterde akoestiek, maar ook van een persoonlijk aangeklede ruimte. In onderstaande figuur zie je een foto die wij van Shutterstock op een akoestisch fotopaneel hebben toegepast.

Afbeelding van akoestisch paneel met landschap aan de muur

Vector designs

Naast fotorealistische prints kun je ook gebruik maken van vector designs. Dit zijn ontwerpen die met tekenprogramma’s op computers worden gemaakt. Deze ontwerpen voegen een moderne touch toe aan jouw interieur. Van abstracte patronen tot geometrische vormen, de vector designs zorgen voor een strakke en mogelijk abstracte uitstraling. Dit is vooral bruikbaar op plekken waar realistische beelden niet gewenst zijn of de eigenaar de voorkeur geeft voor een rustiger interieur. Dit zie je vaak terug in nieuwbouw, luxe appartementen, zorgpraktijken, ziekenhuizen en gemeentelijk vastgoed. Door verschillende vlakken, lijnen en kleurstijlen te combineren is het mogelijk om een artistieke wand of plafond te maken die de moderne stijl van een gebouw accentueert. In onderstaande figuur zie je een voorbeeld van vectorafbeeldingen die wij hebben toegepast op akoestische panelen voor een huisartsenpraktijk.

Afbeelding van vector designs

Klassieke kopie

Voor liefhebbers van een klassiekere uitstraling bieden akoestische fotopanelen ook de mogelijkheid om te kiezen voor een kopie van een klassieker. Denk aan prachtige reproducties van beroemde schilderijen, historische afbeeldingen of antieke behangpatronen die een vleugje tijdloze stijl toevoegen aan jouw interieur. Deze panelen combineren de voordelen van geluidsabsorptie met de verfijnde esthetiek van klassieke kunst, waardoor je kunt genieten van zowel een rustige akoestiek als een elegante ambiance.

Uniekleur en gradiënten

Wie zegt dat je voor een afbeelding moet kiezen? Het merendeel van de panelen die wij verkopen bestaan uit een uniekleur. Dat betekent dat er één kleur wordt uitgezocht die we over het gehele paneel toepassen. Je kunt hierbij denken aan een zachte pasteltint voor een trendy woning. Maar het gebeurt ook dat we vrolijke felle kleuren gebruiken in een speelruimte voor kinderen.

Als je één kleur toch te saai vindt, kun je ook kiezen voor een gradiënt. Dit zijn twee of meer kleuren die in elkaar overlopen. Afhankelijk van de kleurstelling kan dit de illusie van een kromming of diepte geven aan een anders vlakke wand. Denk bijvoorbeeld aan een plint of plafondlijst die op een effen achtergrondkleur geprint is.

In onderstaande figuur zie je zes paars en lichtgroen paneel, waarbij de kleur van de achterwand is overgenomen en geprint op de stoffering van de akoestische panelen. Deze panelen hangen in een kerk in Zoetermeer.

Akoestische panelen achterwand

Vormen en hoeken

De laatste mogelijkheid om mee te spelen in het design is de vorm van het paneel. Met de huidige technieken is het helemaal niet nodig om alleen maar rechte hoeken toe te passen. Ovaal, rond of trapezium, er is meer mogelijk in de geometrische eigenschappen van het paneel dan de meeste denken.

Wij hopen dat je door het lezen van dit artikel inspiratie hebt gekregen om aan de slag te gaan met het akoestisch fotopaneel. Een klassieker onder de akoestische panelen die met een beetje liefde en aandacht een toevoeging kan zijn aan het comfort en de uitstraling van de ruimte. Heb je hulp nodig bij het ontwerp, of heb je vragen over de mogelijkheden van maatwerk? Stel je vraag aan TeamGeluid in de comments of neem contact op via het formulier.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bekijk onze producten