Akoestische wandkleden maken comeback in ‘hotel chic’

by | Jul 14, 2023 | Artikelen | 0 comments

Wandkleden als luxeproduct

Akoestische wandkleden, misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een moderne inrichting. Toch waren wandtapijten voor vier eeuwen niet weg te denken uit ontwerpen van Europese huizen en paleizen. Eind 16e eeuw speelde Nederland een grote rol bij de fabricage en handel in de kleurrijke wanddecoratie. Dikwijls werd het ontwerp geleverd door een bekend kunstenaar, om vervolgens door ambachtslieden tot kleed verweven te worden. In deze hoogtijdagen  was er een enorme productie op gang gekomen in Nederland, België en Frankrijk. In Brussel werkte circa een kwart van de mensen in deze industrie (circa 15 duizend personen). Bij een handgeweven tapijt nam de productie van een vierkante meter soms wel tot zes weken in beslag. Door de komst van nieuwe (goedkopere) technieken zoals het bedrukt behang zakte de productie terug tot een ambacht die bij uitzondering nog werd beoefend en verkocht.

Akoestische-wandkleden-hotel-chic

Klassieker in een nieuw jasje

Dit moderne wandkleed, met een op maat gemaakte print, vangt de essentie van de klassieke schilderkunst en hedendaagse technieken. Dit wandkleed is een voorbeeld van de mogelijkheden die wij bieden met onze akoestische wandkleden.

Het einde van een mode

De weelderige wandkleden die in de geschiedenis werden gezien als statussymbool hebben in de laatste eeuw een stoffig image gekregen. In de 20e eeuw namen de minimalistische interieurtrends hun intrede. Waarbij het gebruik van glas, staal en steen de norm werden voor strakke en rechte lijnen in het interieur. Wandkleden pasten niet meer bij een dergelijke uitstraling. De afbeeldingen van mythologie, religie en landschappen in geweven touw waren niet te combineren met deze nieuwe mode.

Comeback

Gelukkig blijft de techniek niet stilstaan en zijn wandkleden toe aan een comeback. Met de introductie van de stijl die we ‘hotel chic‘ noemen heeft het wandkleed bestaansrecht in het interieurontwerp van de 21ste eeuw. Mensen willen de luxe en elegantie van een chique hotelervaring in huis halen. Met materialen die je kunt aanraken en de zintuigen prikkelen. Stofferingen zoals velvet en linnen in donkere en warme kleuren. Wandkleden met custom prints bieden de mogelijkheid om deze sfeer te creeëren. Van weelderige bloemenmotieven die hinten naar het verleden van dit product, tot gradiënten en patronen die met traditionele technieken niet mogelijk waren. Pure luxe die je wil beleven en aanraken. Deze technieken geven de interieurontwerper of architect de mogelijkheid om het design te verwerken tot bijna elk mogelijke eindresultaat.

Akoestische wandkleden

Naast de esthetische mogelijkheden die moderne wandtapijten bieden is het comfort dat je ermee kunt creeëren minstens zo belangrijk. In samenwerking met WallCarp hebben wij een gemodificeerd wandtapijt ontwikkeld dat verwerkt kan worden in onze akoestische panelen. Deze vinden hun weg naar woonkamers, kantoortuinen, hotels en zelfs restaurants. Waar ze steeds vaker een persoonlijkheid en karakter toevoegen aan het interieur en een positief effect hebben op het akoestisch klimaat van de ruimte. Door de speciale eigenschappen van het materiaal houden ze het geluid tegen en absorberen hinderlijke reflecties tot in de laagste frequenties. Dat merk je direct wanneer je een ruimte inloopt, het brengt je gehoor tot rust. Niet voor niets kiezen steeds meer commerciële en particuliere opdrachtgevers voor de mogelijkheden die wij met deze vernieuwde klassieker aanbieden.

Akoestisch-wandkleed-mos

Fotorealistische wandkleden

Door prints van bloemen en planten geef je een hint naar de oorsprong van wandtapijten, maar dan met de kwaliteit en ontwerptechnieken van vandaag. Wil je meer fotorealistische voorbeelden zien of lever je liever zelf je ontwerp aan?

Onze Lennon is een luxe akoestische wandbekleding voor hotel, restaurant en thuis. Keuze uit talloze designs of gradiënten. Maatwerk op aanvraag mogelijk. Voor hulp of een aanvraag vul je het contactformulier in.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.