Hoe maak je een ruimte stiller?

Onze klanten vragen nog eens om een ruimte stiller te maken. Maar wat is stilte en is dat wel een goed streven?

 

Dode kamer, stille ruimte, geen geluid

De auteur (Mark van Exter) in een dode kamer van het akoestisch laboratorium. Het is daar helemaal stil, en toch is dat niet altijd rustgevend.

Wat is stilte precies?

Absolute stilte is het fenomeen waarbij er geen geluid aanwezig is in een ruimte dat wij kunnen waarnemen. Gelukkig is die ondergrens vrij eenvoudig te definiëren, 0 decibel staat gelijk aan de ondergrens van het menselijk gehoor. Over stilte kun je een hoop cowboyverhalen vertellen. Als je in een dode kamer zit zou je binnen een half uur gek worden! Nou, dat valt wel mee. Wij komen vaker in een dode kamer voor het testen van onze producten, en je kunt er rustig een paar dagen werken voor je gek wordt. Maar dat is dan eerder uit verveling dan een mythisch akoestisch fenomeen waarbij je zin krijgt om je haren uit je kop te trekken.

Een stille kamer is best lastig om te bouwen, je dient daarvoor eigenlijk een stil gebouw te ontwerpen met een aantal isolatielagen en een eigen fundering met trillingsdempers. Dus echt stil ga je het in je huis niet krijgen. Wat kun je dan wel doen?

 

Rust en balans als uitgangspunt

Ons gehoor vindt geluid helemaal niet vervelend, toe we (vroegâh) nog buiten leefde was er constant geluid om ons heen. Waarom we nu vaker last hebben van geluiden komt, doordat het geluid niet in balans is. We zijn over het algemeen toleranter tegenover de natuur dan over mechanische geluiden. In steden en gebouwen zijn er tikjes, tokjes, brommetjes, piepjes en kraakjes. Allemaal geluiden die we als hinderlijk ervaren. Het idee dat er iemand is die ervoor zorgt dat jij hier last van hebt, is vaak al genoeg om geïrriteerd van te worden! De meeste van deze geluiden kun je wegnemen door deze op te lossen bij de bron, door ze te vervangen door een stil apparaat, de vloer te dempen of iets simpelweg weg te halen dat hinderlijk is. Maar in een appartement heb jij geen grip op de muziek en luistermomenten van je bovenburen. Als dat niet lukt, kun je de ruimte waarin je graag wil zitten isoleren, maar echt stil wordt het dus eigenlijk nooit.

Waarom wordt het dan niet stil?

Hogere frequenties zijn makkelijker te weren dan laagfrequent geluid. Dat heeft te maken met de druk die deze golven uitoefenen en de massa van geluidwerende materialen. Je ziet vaak dat de geluidisolatie van materialen slechter is in de lagere frequenties en hoger in de hoge frequenties. Wanneer je dus een ruimte isoleert is de kans groot dat er altijd wel een laagfrequent gebrom overblijft. Als je een ruimte hermetisch isoleert krijg je geen frisse lucht meer, om dit op te lossen kun je luchtverversing installeren met geluiddempers ertussen. Dat is een hele klus om dat goed te krijgen en kost ontzettend veel geld.

Noisefloor in studio's

Bij de bouw van een studio is een lage noisefloor erg belangrijk, de truc is daar ook een ruimte van te maken waar je graag verblijft. Meer weten over studio akoestiek?

Is dat dan wel gezellig, zo’n stille kamer?

Een ruimte die geïsoleerd is voor buitengeluid vinden wij niet zo gezellig (ik lach ook bijna niet op bovenstaande foto). Het is er vaak donker, en als er ramen inzitten kun je niet horen wat erbuiten gebeurt. Dat maakt dat deze ruimten vaak een beetje onnatuurlijk aanvoelen en je geen verbinding voelt met je omgeving.

 Je oren wennen ook aan stilte en worden daardoor een stuk gevoeliger, je oren wennen ook aan hardere achtergrond geluiden waardoor je minder gevoelig bent voor andere geluidjes. Het klinkt raar, maar soms kun je beter een raam openzetten om minder last te hebben van storende geluiden in je huis. Op deze manier maskeer je de hinderlijke piepjes en kraakjes die in het gebouw klinken.

Wil je toch een stille kamer?

Accepteer dan dat het vrij eenvoudig is de meeste situatie te maskeren en te verbeteren, maar dat iets als ‘een stille kamer’ bijna niet bestaat en je om andere redenen niet helpt bij het bereiken van je doel! Kijk ook eens naar geluiden die je wel fijn vindt om te horen en laat die wat meer toe in je woning. Denk aan muziek, een klok, huisdieren, radio, televisie, pink noise, ventilator, een binnenfontein. Met antigeluid kun je ook voor een moment het laagfrequente gebrom van een stad wegfilteren. Dit heet noisecancelation headphones.

 

Wij kunnen niet bepalen wat werkt en niet, maar vaak is een periode van relatieve rust een groter genot dan constante stilte, waarin elk geluid een mogelijke bron is van ergenis. Wij helpen je graag verder met tips en praktische adviezen. Neem contact op of start een chat.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TeamGeluid is specialist in akoestiek

Wij zijn TeamGeluid! Onze collectie bestaat uit akoestische panelen en afbouwsystemen. Benieuwd wat wij maken? Bekijk hieronder een greep uit onze collectie.