Geluidabsorptie van materialen bepalen

De transitie naar duurzame en innovatieve akoestische materialen is ingezet. Dit is te merken op beurzen voor interieur en bouwsystemen. Akoestische panelen op basis van biobased of gerecycled materiaal zijn de standaard aan het worden. Bij TeamGeluid meten en rekenen we aan deze innovatieve materialen, we bepalen de akoestische eigenschappen en helpen bedrijven met tips bij het ontwikkelen van hun producten.

Geluidabsorptie waarden meten op locatie

TeamGeluid kan nauwkeurig de absorptiewaarden als de Alpha-s (α in %) van materialen bepalen op locatie. Ideaal voor het ontwikkelen van producten of het ‘in situ’ beoordelen van afwerkingen in monumentale panden.

Vroeger werden deze parameters alleen gemeten in een akoestisch laboratorium of een impedantiebuis (Proef van Kundt). Vaak is dit te ingewikkeld en kostbaar tijdens de ontwikkeling van het materiaal.

Met onze nieuwe intensiteitsmeter kunnen wij op kleinere samples al nauwkeurig de absorptiewaarden bepalen. Waarden worden als de Alpha of absorptiecoëfficiënt per 1/3 octaafband gepresenteerd.

Ideaal voor het vergelijken van verschillende materiaalsamples of het achterhalen van toegepast materiaal in een project. Kom er eenvoudig achter welke materiaaleigenschappen een monumentaal plafond heeft, of controleer de werking van een aangebracht product bij oplevering door de aannemer. Snel, betrouwbaar en effectief!

 

Alpha-absorptie-geluid-meting-bepalen

Geluidmeting op locatie van productsamples

Akoestische testen in galmkamer

Een galmkamer is heel stil. Dit is een speciaal gebouwde ruimte waarin de nagalm kunstmatig lang is. In deze ruimte wordt de absorptiewaarden van producten bepaald. Ten minste 10 m2 samples worden op de grond geplaatst en gemeten volgens de NEN 354:2003. Uit het verschil tussen de meting in een lege kamer en met het product kan de absorptiewaarden als de Alpha-W worden berekend op basis van de EN-ISO 11654.

Vraag naar de mogelijkheden om jouw product volgens deze ISO-normering te laten testen.

Alpha w absorptiemeting akoestisch laboratorium

Dodecahedron meetluidspreker in galmkamer

Akoestische testen in dode kamer

Een dode kamer wordt gebruikt voor akoestische testen. Dit is een speciaal gebouwde ruimte waarin het achtergrondgeluidniveau bijna 0 dB is. In de ruimte zijn op wanden, plafonds, en vloer geluidabsorberende wiggen geplaatst die elke reflectie wegnemen. Handig voor het bepalen van reflectieloze luidsprekers responses, of het bepalen van absorptie en scattering coëfficiënten van diffusoren op basis van NEN-EN-ISO 354:2003 / ISO 17497-2. Zie het filmpje hiernaast voor een impressie van een akoestisch laboratorium.

Akoestisch laboratorium

Eenvoudig absorptiewaarden laten meten door TeamGeluid?

Ruime ervaring in het ontwerp en testen van akoestische panelen en materialen. Praktische metingen op locatie mogelijk of in geaccrediteerd akoestisch laboratorium.

Verschil absorptiewaarden van intensiteitsmeting of galmkamer

Wat is het verschil tussen absorptiewaarden bepalen via een NEN ISO 354 meting of een ‘in situ’ meting?

  1. In een galmkamer wordt de nagalm van een laboratorium gemeten in lege toestand. Daarna wordt de nagalmtijd gemeten met 10m2 van het akoestisch materiaal. Het verschil in nagalmtijd wordt middels de formule van Sabins omgerekend naar een absorptiewaarde van 10m2 materiaal. Dit is genormeerd in NEN ISO 354.
  2. Bij een ‘in situ meting’ wordt het verschil tussen gereflecteerd en invallend geluid gemeten van een materiaal. Het geluid dat niet gereflecteerd wordt is geabsorbeerd door het materiaal.

Bij een galmkamer kunnen waarden van alpha= >1 uit de berekening komen, bij een ‘in-situ’ meting is alpha= 1 (100%) de absolute max. De meetwaarden in de galmkamer zijn door de berekeningsmethode in sommige gevallen hoger dan een in situ meting. De één is niet goed of fout, maar anders. Daarom hebben we de verschillende voordelen op een rijtje gezet.

De voordelen van een in situ meting:

  • kleinere samples > 1 m2, dus minder testmateriaal nodig
  • minder kosten
  • betrouwbare meting van het materiaal

De voordelen van een laboratorium meting:

  • is de marktstandaard middels NEN ISO 354
  • kan hoger uitvallen dan 100% absorptie; goed voor commerciële doeleinden
  • laat zien wat het effect op een galmende kamer is

In beide gevallen ziet het meetrapport er uit als de figuur hiernaast.

Absorptiewaarden rapport akoestiek

Wat zegt de NEN ISO 354:2003 norm hierover?

Deze norm omschrijft hoe absorptiewaarden bepaald worden in een akoestisch laboratorium. Als de absorptiewaarden van een materiaal getest zijn volgens deze norm, in een daarvoor goedgekeurd lab, wordt dit altijd op de testresultaten aangegeven. De meting met een intensiteitmeter is geen onderdeel van deze norm, wel wordt het verschil geduid. Zie onderstaande tekst voor een vrije vertaling van deze passage uit de norm.

NEN 354:2003 (vrij vertaald)
3.9 Sound Absorption Coefficient

alpha-s
note 3:
Het gebruik van het subscript ‘s’ passen we toe om verwarring te voorkomen tussen de geluidabsorptie coëfficiënt die bepaald is op basis van ‘niet gereflecteerd tot invallend’ geluid energie van gerichte geluidgolf… deze ‘geometrische’ geluidabsorptie coëfficiënt is altijd kleiner dan 1 en mag daarom als percentage worden weergegeven.

TeamGeluid biedt zowel laboratorium metingen als absorptie metingen op locatie aan. Daarnaast adviseren wij producenten bij het doorontwikkelen van materialen en de optimalisatie van akoestische prestaties van hun producten.